Stravování pro proteinový metabolický typ
Bílkovinný metabolický typ má metabolismus uzpůsoben tak, že dokáže rychle měnit bílkoviny a tuky na energii. Potřebujete jíst hodně bílkovin a bývá často hladový. Má rád tlusté, slaná jídla a má potřebu jíst i mezi hlavními jídly. Nefungují u něj nízkoenergetické diety, protože u něj vyvolávají pocit únavy, nervozity a úzkost. Tento typ metabolismu mají většinou muži.
V jídelníčku by měly být zastoupeny živiny v optimálním poměru: 50% bílkovin, 30% sacharidů a 20% tuků.
Součástí jídelníčku mohou být i luštěniny, hlavně fazole, hrášek, čočka, ořechy a semena. Vhodné jsou i zředěné ovocné a zeleninové šťávy.
Vhodné bílkoviny:
Maso se středním obsahem tuku: drůbež, sekaná, teletiny, jehněčí, krůtí maso, hovězí, vepřové maso a zvěřina.
Ryby bohaté na tuk: opékaný sleď, filety ze pstruha, sardinky v oleji, šprot.
Ryby se středním obsahem tuku: matjesy, tuňák, chobotnice.
Mléčné produkty se středním obsahem tuku: camembert, jogurt, kefír, sýr, mléko, tvaroh, smetana. Různé: vejce, sójové produkty, tofu.
Vhodné sacharidy:
Celozrnné výrobky: chléb, ovesné vločky, celozrnné těstoviny, musli, rýže, ...
Zelenina: artyčoky, květák, brokolice, okurka, mrkev, celer, houby, saláty, špenát, chřest, rajče, cuketa, cibule, ...
Ovoce: ananas, avokádo, jablko, banán, bobulovité plody, hruška, mango, papája, ...
Vhodné tuky:
Živočišné tuky - v rozumném množství.
Mléčné produkty: máslo, sýr (s vysokým obsahem tuku), sladká a kyselá smetana.
Rostlinné oleje: lněný olej, olivový olej a olej z vlašských ořechů.