Stravování pro sacharidový metabolický typ
Sacharidový metabolický typ má menší chuť k jídlu a často vynechává hlavní jídla. Pochutná si na sladkostech, které jsou mu náhradou za vynechány hlavní jídla. Může mít problémy s kily navíc. Často bývá závislý na kofeinu a po tučném, těžkém jídle bývá unavený. Jelikož jeho látková přeměna pracuje pomaleji, je pro něj nejlepší nízkotučná strava, protože mnoho tuku brzdí jeho látkovou přeměnu ještě více. Minimalizovat by měl také ořechy a semena.
Jeho optimální poměr živin v jídelníčku by měl být 20% bílkovin, 70% sacharidů a 10% tuků.
Vhodné bílkoviny:
Libové maso / drůbež: kuřecí prsa, libové vepřové maso, krůtí prsa, hubená šunka, ...
Ryby: losos, pstruh, treska, ...
Mléčné produkty: podmáslí, jogurt, sýr, mléko, kefír, tvaroh.
Vhodné sacharidy:
Celozrnné výrobky: chléb, ovesné vločky, celozrnné těstoviny, rýže, proso, ...
Zelenina: lilek, hlávkový salát, květák, fazole, brokolice, hrách, okurka, špenát, pórek, rajče, cuketa, cibule, ...
Ovoce: ananas, jablko, banán, bobulovité plody, hrušky, žlutý meloun, třešně, kiwi, papája, broskev, sušené ovoce, citrusové plody, ...
Vhodné tuky:
Rostlinné oleje s nenasycenými mastnými kyselinami jako olivový, mandlový a lněný.